De bijZOENderhoeve vertrekt vanuit een holistische benadering. Je lichaam, geest en context kunnen niet los  gezien worden van je emoties, verlangens en sociale omstandigheden. Alles is verbonden en beïnvloedt elkaar. We weten allemaal dat sporten (lichamelijke activiteit) ons helpt om beter met stress om te gaan (geest) en je omgeving vaak die stress induceert. Wel, dit geldt voor alles in ons leven. Gedachten creëren gevoelens, gevoelens leiden tot gedrag en gedrag bevestigt en versterkt onze gevoelens. Als op het ene niveau iets gebeurt, gebeurt er onherroepelijk ook iets op het andere niveau. 

 

Daarom wil de bijZOENderhoeve zich op de locatie van Domein Leiedal uitbreiden tot een zorg- en activiteitenboerderij waar zowel kinderen als volwassenen terecht kunnen voor begeleiding en dagbesteding. Elke dag wordt er hard gewerkt om de paarden, de andere dieren, de natuur en het terrein te verzorgen. Van dieren eten geven tot stallen uitmesten en de oogst van de moestuin verwerken: op de bijZOENderhoeve worden deelnemers actief gemaakt en uitgedaagd. Op deze manier leren deelnemers zichzelf al doende beter kennen en kunnen ze in een veilige omgeving oefenen met nieuwe vaardigheden en gedrag. Hierbij maken we gebruik van de positieve kracht van de locatie, waarbij de energie van de natuur voelbaar is en we mensen zoveel mogelijk willen uitnodigen tot een gezonde levensstijl.  

 

Iedereen doet mee op de bijZOENderhoeve. Op het moment dat je door de poort loopt, ben je een deelnemer. Dat betekent dat je deelneemt aan de activiteiten en regels van de bijZOENderhoeve en meedraait in het team. Ook als het soms letterlijk ‘stront’ vervelend is, zeker bij slecht weer. We zijn een hecht team, we houden elkaar scherp en creëren iedere dag weer een goede sfeer. Een sfeer waarin iedereen welkom en belangrijk is. 

De bijZOENderhoeve kan een beroep doen op 4 fantastische pony’s: Bas, Babette, Otje en Aya. Pony’s vormen de spiegel van ons menselijk gedrag. Daarom zijn ze de ideale compagnon om mensen te helpen herconnecteren met zichzelf en zelfvertrouwen opbouwen doorheen moeilijkere periodes in hun leven.  Hun kuddegedrag laat hen toe non verbale signalen te interpreteren omdat ze moeten bepalen of de mens al dan niet een bedreiging vormt voor hen. Het paard kan hen dan ook leren om hun emoties te leren herkennen/erkennen en onder controle te krijgen.  Ze kunnen aangeven of hun intenties duidelijk zijn, doelgericht zijn…  Paarden kijken simpelweg naar wat je wél kan en zijn daar dankbaar voor. Dat is een hele andere benadering dan mensen, veel positiever. Dat zullen wij zelf ook proberen toe te passen op onze zorgboerderij: we waarderen ieder persoon simpelweg om wie hij of zij is. Op de zorgboerderij voelen onze deelnemers dat ze ertoe doen en dat zij van waarde zijn, precies zoals ze zijn.” 

 

Ieder in zijn kracht. Onze vzw zal zich onderscheiden van andere zorgaanbieders doordat we werken vanuit de begeleidingsbehoefte van individuele deelnemers en niet uitgaan een doelgroep benadering. Op deze manier sluiten we veel beter aan op de ontwikkelmogelijkheden van iedere deelnemer en is er meer ruimte voor groei. Onze begeleiders zullen op een authentieke en unieke manier hun kennis en kunde vertalen naar de begeleiding van deelnemers. We hebben een zorgprogramma ontwikkeld dat we de naam ‘Ieder in zijn kracht’ hebben gegeven. Vanuit de thema’s mens, dier en natuur hebben we ontwikkelpaden vormgegeven, waarbij we een onderverdeling maken tussen hoog complexe en laag complexe werkzaamheden. Naast de activiteiten binnen de ontwikkelpaden zetten we waar nodig ook doelgerichte coaching in, zoals paardencoaching.